Ondernemers die in gebreke blijven met het afbetalen van hun coronaschulden, zullen opnieuw bericht van de Belastingdienst ontvangen, tenzij ze eerder contact opnemen om alternatieve afspraken te maken of regelingen te treffen. Een belangrijke optie die momenteel wordt aangeboden door de Belastingdienst is de mogelijkheid om een saneringsverzoek in te dienen, onder de voorwaarde dat de onderneming financieel gezond en levensvatbaar is. Indien dit verzoek vóór 1 april 2024 wordt ingediend, kan de Belastingdienst afzien van de zogenaamde ‘dubbele portie’.
Ondernemers die geen gehoor geven aan aanmaningen zullen geconfronteerd worden met dwangbevelen, wat aanzienlijke kosten met zich mee kan brengen. Bovendien zal de Belastingdienst deurwaarders inschakelen en indien nodig faillissementsaanvragen indienen. De mogelijkheid om een saneringsverzoek in te dienen blijft openstaan, zelfs tijdens het invorderingstraject. De eisen voor een dergelijk verzoek zijn vastgelegd in de tijdelijke instructie saneringen van 17 augustus 2023. Deze instructie bepaalt onder andere dat de Belastingdienst genoegen neemt met hetzelfde percentage als aangeboden aan andere schuldeisers, met uitzondering van liquidatie-akkoorden waarbij de Belastingdienst altijd de ‘dubbele’ portie wil ontvangen. Vanaf het moment dat een saneringsverzoek wordt ingediend, moet de onderneming blijven voldoen aan alle nieuwe fiscale verplichtingen.
Bovendien is het mogelijk om een saneringsverzoek in te dienen op basis van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) en in te zetten op een minnelijke regeling. Bij IB-ondernemers kan ook gebruik worden gemaakt van de Minnelijke Schuldsanering Natuurlijke Personen (MSNP) of Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP). Hierbij geldt eveneens dat de onderneming na het indienen van het verzoek moet blijven voldoen aan reguliere fiscale verplichtingen en aan alle betalings- en aflossingsverplichtingen jegens schuldeisers, tenzij tijdelijk uitstel is verleend.
Dit soepele beleid van de Belastingdienst met betrekking tot saneringsverzoeken is niet beperkt tot coronaschulden maar geldt ook voor andere oorzaken van liquiditeitsproblemen, zoals bijvoorbeeld sterke stijgingen in energie- of inkoopprijzen. Het is essentieel om het juiste saneringstraject te kiezen, afgestemd op de specifieke situatie van de onderneming, aangezien elk traject zijn eigen beleidsregels en beoordelingskaders heeft.
Ongeacht het gekozen saneringstraject moet de onderneming in de kern financieel gezond en levensvatbaar blijven en nieuwe schulden vermijden. Ondernemers en adviseurs worden aangemoedigd om extra aandacht te besteden aan het vraagstuk van continuïteit bij ondernemingen met betalingsproblemen, aangezien de Belastingdienst tot minstens 1 april 2024 flexibiliteit biedt voor deze situaties.
Heeft u vragen over het indienen van een saneringsverzoek? Wij helpen u graag verder. Neem vrijblijvend contact op met Pieter Lettinga of Tim van Dijken.