De Rijksoverheid werkt aan een richtlijn voor aardbevingbestendige nieuwbouw en verbouw van gebouwen.
Richtlijn aardbevingsbestendig bouwen
Aardbevingsbestendige gebouwen lijden weinig schade bij aardbevingen. In Groningen is behoefte aan zulke gebouwen, omdat de gaswinning in deze provincie aardbevingen veroorzaakt. De minister van Economische Zaken (EZ) heeft een richtlijn aangekondigd. Hierin staat waaraan nieuwe en bestaande gebouwen moeten voldoen om bestand te zijn tegen aardbevingen.
Consultatie richtlijn aardbevingsbestendig bouwen
Op 9 februari 2015 is het ontwerp van deze Nederlandse Praktijkrichtlijn voor aardbevingsbestendig bouwen gepubliceerd. Tot 1 april 2015 konden belanghebbenden (online) commentaar indienen op het ontwerp.
Niet verplicht
Overigens is niemand verplicht de richtlijn op te volgen. ‘Aardbevingsproof’ bouwen of verbouwen pakt mogelijk duurder uit dan op de reguliere wijze.
Nieuwbouwstimuleringsfonds
Om aardbevingsbestendig (ver)bouwen te promoten, komt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) met een stimuleringsfonds voor nieuwbouw voor aardbevingsbestendige gebouwen. Het fonds levert een technische en financiële bijdrage aan nieuwbouwplannen.
Eurocode
De Europese Unie heeft al een hele algemene Eurocode met bouwadviezen, maar het duurt waarschijnlijk nog drie jaar voordat die richtlijnen specifiek voor Nederland zijn uitgewerkt.
Indien u meer over dit onderwerp of een ander energie gerelateerd onderwerp wilt weten, neem dan contact op met Hans Koenders, Simone Pipping of Annelies Schwartz.