De regionale netbeheerder is verplicht om bij consumenten en MKB-ers een slimme meter te plaatsen bij vervanging, nieuwbouw of grootschalige renovatie (de zogeheten kleinschalige uitrol). Met behulp van deze slimme meters kan de consument of de MKB-er zelf het eigen energieverbruik monitoren. Deze meter geeft ook informatie bij het terugleveren van energie aan het net, bijvoorbeeld als de consumenten of MKB-ers zonnepanelen hebben geplaatst. De regionale netbeheerders laten de kleinschalige uitrol van de slimme meters voorspoedig verlopen, zo blijkt uit de berichtgeving van de NMa aan het ministerie van Economische Zaken.
De NMa is verplicht tweemaal per jaar een rapportage uit te brengen over de uitrol van de slimme meters en in navolging van het monitoringsrapportage in juli 2012, heeft de NMa opnieuw een monitoringsrapportage overgedragen aan het ministerie van Economische Zaken. De NMa merkt hierbij wel op dat de communicatie over de slimme meter door de energieleveranciers en de regionale netbeheerders nog wel verbeterd moet worden. Volgens de NMa ontvangt de consument of MKB-er nog te weinig informatie over de verschillende mogelijkheden die de slimme meter biedt en de rechten of keuzemogelijkheden die de consument of MKB-er heeft.
De consument kan zelf ook een slimme meter laten plaatsen, waarvoor een geringe vergoeding van € 72,60 in rekening wordt gebracht. Er zijn ongeveer 5.000 plaatsingen geweest op verzoek van de consument. In totaal zijn er inmiddels zo’n 117.000 slimme meters geplaatst. Er blijkt nauwelijks bezwaar gemaakt te zijn tegen het plaatsen van de slimme meter en ook de Consuwijzer van de NMa heeft vrijwel geen klachten ontvangen.
Wanneer de kleinschalige uitrol voorspoedig blijft verlopen, kan de minister van Economische Zaken in overleg met de Tweede Kamer besluiten om het tempo van het aanbieden van de slimme meter te vrerhogen. Concreet houdt dit in dat elke afnemer dan een slimme meter actief krijgt aangeboden door de regionale netbeheerders.
(bron: www.nma.nl)